Oranssitori oli Lauttasaarelaisten rakastama kirpputori kuuden vuoden ajan. Kirpputoritoimintaan keskittynyt Oranssitori tunnettiin mainiona löytöjentekopaikkana, sillä hinnat olivat kohdillaan ja tavarat puhtoisia sekä ehjiä. Kaikkien suureksi harmiksi Oranssitori jouduttiin sulkemaan vuokrasopimuksen päättyessä kesäkuussa 2015, jolloin torilta myytiin kaikki aina rekkejä ja henkareita myöten.
Oranssitorin periaatteet
Oranssitori aloitti toimintansa 9.6.2009. Tori oli vahvasti kierrätysteemainen, joka myös näkyi pidetyn kirppiksen ulkoasussa, logossa ja ikkunateippauksissa. Oranssitori halusi saada ihmiset ajattelemaan, kuinka jostain vanhasta ja kuluneesta voi muokata jotakin uutta ja kekseliästä, kenties vielä parempaa kuin uutta. Oranssitorin seiniä kirppiksen sisäpuolella koristivat kierrätystaide, ja myös käytännön kierrätysesimerkkejä oli esillä kirpputorin sisätiloissa.
Itsepalvelukirppiksellä hinnat saa määrätä itse
Kirpputoreja on olemassa monenlaisia. Oranssitori oli niin sanottu “itsepalvelukirppis”, jossa myyjä vuokraa pöydän kirpputorin omistajalta viikkokohtaisella vuokralla. Oranssitorilla yhden viikon vuokra oli 34 euroa, ja tämän lisäksi omista myydyistä tavaroista saadusta kokonaisprovisiosta oli maksettava 10% kirpputorille. Kaksi viikkoa myyntiaikaa sai edulliseen 60 euron hintaan.
Itsepalvelukirppiksen ideaan kuuluu, että myyjä pitää itse omasta myyntipöydästään huolta ja asiaankuuluvasti käy järjestelemässä ja siivoamassa itse pöytäänsä. Monille tämä on kynnyksenä itsepalvelukirppisten käyttämiseen, sillä järjestely vie yllättävän paljon aikaa ja vaivaa. Oranssitori oli keksinyt tähän käytännöllisen ratkaisun: tarjolla oli pöydänjärjestelypalvelu 5 euron viikkohintaa vastaan. Myyntiajan päätyttyä pöytä on käytävä yleensä itse tyhjentämässä, mutta Oranssitorilta pöydän tyhjennykseen saattoi palkata kirppiksen työntekijän 10 eurolla.
Tähän eivät erikoispalvelut vielä loppuneet, vaan Oranssitorilta löytyi itsepalvelukirppiksille epätavallinen “fashion avenue”. Fashion avenue käsitti käytävän, joka oli pelkästään rekkien reunustama. Pelkän rekin vuokraaminen maksoi vain 10 euroa, mikä toi asiakkaille mukavan vaihtoehdon huomattavasti kalliimman 34 euron pöydän vuokraukseen. Pöydän vuokranneille rekin vuokraaminen fashion avenuelta oli vain 5 euroa.
Työntekijät ja tilojen siisteys loivat tunnelman
Oranssitoria kehuttiin erityisesti ystävällisestä henkilökunnasta, joka oli aina valmis auttamaan. Itsepalvelukirpputoreilla on tyypillistä, että asiakkaat kantavat tavaroita mukanaan pöydästä toiseen shoppailun lomassa. Oranssitorin työntekijät auttoivat myyjiä paikantamaan omalta pöydältä kadonneet tavarat. Tilat pidettiin siisteinä, ja vaikka kirppis oli kooltaan suuri, oli hallimaiselta tunnelmalta vältytty. Oranssitorilla ei myöskään ollut kirppiksille ominaista vanhojen tavaroiden tuoksua, vaan paikka tuntui “siltä vähän paremmalta kirpputorilta”. Tähän varmasti vaikuttivat myös henkilökunnan aktiivisuus tilojen siistimisessä, ja myyjille tarjottava pöydänjärjestelypalvelu.
Oranssitorille muista kirpputoreista ja kierrätyskeskuksista poikkeavaa tunnelmaa toi myös erikoinen kassatiski, joka toi mieleen Havaiji-tyylisen baarin: heinäkaton alla komeili kylmäkaappi valokaapeleineen.
Myymättä jääneiden tavaroiden fiksu kierrätysvaihtoehto
Toinen itsepalvelukirpputoreilta myyjiä luotaantyöntävä seikka on yleensä myymättä jääneiden tavaroiden ongelma: minne tavarat laittaisi, kun kirpputorille niitä ei voi jättää mutta kotiinkaan ei enää haluaisi jo poisannettavaksi lajiteltuja tavaroita viedä.
Oranssitorilla tämäkin ongelma oli ratkaistu varsin nokkelasti: ylijääneet tavarat sai halutessaan lahjoittaa kirpputorin omaan pöytään, josta kaikki tuotto lahjoitettiin Kummit Ry:lle. Myös yleiset vaatteidenkierrätyslaatikot löytyivät kirpputorin välittömästä yhteydestä, vain noin sadan metrin päästä kirpputorista. Vaihtoehdot ostajaa löytämättä jääneiden tavaroiden ja vaatteiden lahjoittamiseen olivat siis lähellä ja vaivattomasti käytettävissä.
Asiakkaat jäivät kaipaamaan
Oranssitorin sulkemista harmiteltiin laajalti ympäri pääkaupunkiseutua. Vaikka tori sijaitsi Helsingin keskustasta suhteellisen kaukana Laajasalossa, oli kirpputorilla aina paljon kävijöitä ja myyjiä. Oranssitori tunnettiin erityisesti mahtavana löytöjentekopaikkana asiakkaiden keskuudessa, ja myyjille tarjotut erikoispalvelut tekivät torista erittäin suositun kirppiksen myös tavaroistaan eroon haluaville.
Oranssitorin tontille ollaan nyt rakentamassa parkkihallia sekä asuintaloja, mutta kenties jonain päivänä, jossakin toisessa osoitteessa, avataan jälleen yhtä hieno ja huolellisesti suunniteltu itsepalvelukirpputori, kuin mitä Oranssitori aikoinaan oli.